Siseministeeriumi hinnangul on 90% kodudest suitsuandur

90 protsendis kodudest on suitsuandur – Eesti uudised – Postimees.ee.

Siseministeeriumi hinnangul on praeguseks 90 protsenti kodudest varustatud suitsuanduriga ning see on märkimisväärselt aidanud vähendada tulesurmasid.

Kui 2006. aastal oli suitsuandur veel hinnanguliselt vaid alla 20 protsendis eluruumidest, siis 2007. aastal 25, 2008. aastal 38 protsendis ja mullu juba hüppeliselt 78 protsendis eluruumidest.

Tänavused andmed suitsuandurite omamise kohta selguvad oktoobris tehtava uuringu käigus, kuid eeldatavalt on suitsuandurite omamise osakaal tänaseks üle 90 protsendi, märkis siseministeerium vastuses riigikogu õiguskomisjoni esimehe Ken-Marti Vaheri infopäringule.

Andmed on saadud elanikkonna tuleohutusalase käitumise kohta tehtavate sõltumatute uuringutega, mida viiakse läbi alates 2007. aastast.

Kui 2006. aastal hukkus tulekahju tagajärjel Eestis 164 inimest, siis mullu oli hukkunute arv 63.

«Seega on nelja aastaga (2006–2009) on saavutatud tulesurmade vähenemine 62 protsenti ning seos suitsuandurite laiema leviku ja tulesurmade vähenemise vahel on selge,» leidis siseministeerium.

Suitsuanduri eesmärk on võimalikult vara ohust teavitada ning sellega ära hoida inimese hukkumine tulekahju korral. «Eluruumides suitsuandurite kohustuslikuks muutmise peamiseks põhjuseks on asjaolu, et üle 80 protsendi tulekahjudes hukkunutest hukkub eluruumides ning suitsuanduri kasutamine on kõige lihtsam ja odavam viis selliseid hukkumisi vähendada,» selgitas ministeerium kirjas.

Arvestades, et Päästeameti tulekahjuanduritega varustatuse uuringut viiakse läbi kodukülastustega, millest valimisse sattunutele antakse eelnevalt visiidist teada, on suht tõenäoline, et kohapealse vaatluse hetkeks on andur alles värskelt lakke kruvitud. Aga siiski on 90% väga hea näitaja, isegi kui selle hinnang võibolla uuringu läbiviimise meetodi tõttu pisut kallutatud on. Hea tulemuse juures ei tohi kindlasti teavitustöö osas puhkama jääda, praegu on oluline laiemalt teavitada ka sellest, kuidas tulekahjuandurit kasutada, et tast ka kasu oleks.

Tihti kuuleb tulekahjuanduri soetanud inimeste käest, et andur hakkab “lambist” üürgama ja lõpuks tast lihtsalt loobutakse. Kui köögis tõesti pliit parasjagu ei tossa ja andur on regulaarselt kontrollitud, võib tõesti põhjus olla rikkis anduris ja siuke seade tuleks paluda välja vahetada. Tõenäolisem on aga see, et andur reageerib sel puhul köögist tulevale praadimiskärssamisele või on sinna sattunud tolm, mis anduri “lolliks” ajab. Loomulikult on tülikas, kui tõsisema pannkoogitegemise peale lähim andur iga kord käivitub, kuid mõeldes asjale nii, et kui andur käivituks sama hästi juhul kui teie magamise ajal köögis midagi teie teadmata kärssab. Seega ärge kindlasti andurit laest maha võtke kui ta iga praadimise peale käivitub, mõelge parem kuidas kööki söögi tegemise ajal paremini ventileerida.

Mis puutub andurisse sattunud tolmu ja selle toimet andurile, siis tolm anduris võib põhjustada erinevaid probleeme. Esiteks võivad andurisse sattunud tolmuosakesed anduri käivitada, kuid pikemal tolmumisel on tagajärjeks see, et andurisse kogunenud tolmukiht aeglustab oluliselt anduri tööd. Niiet perenaised, võtke andurid oma koristamisrutiini. Aitab nii tolmuimejaga tolmu välja imemine kui suruõhuga tolmu välja puhumine. Oleme sellest varem ka kirjutanud.

Lisa kommentaar